”Det är en efterlängtad milstolpe för oss”, säger gruvbolagets vd Kurt Budge. Foto: SVT

Beowulfs Minings ledning är tacksam över gruvbesked

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem års väntan kom regeringens besked till Beowulf Mining – ja till bearbetningstillstånd för en gruva i Kallak utanför Jokkmokk.

– Det är en efterlängtad milstolpe för oss, säger vd Kurt Budge.

Regeringen sade alltså ja till Beowulfs ansökan om bearbetningstillstånd för gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk med tolv tuffa villkor som ska hålla rennäringen så skadelös som det bara går.

Vd:n tackar näringsministern

Och Kurt Budge, vd för moderbolaget Beowulf, är väldigt nöjd med beslutet.

Gruvbrytning i Kallak

– Jag är tacksam mot den nye närings-och innovatiosministern för att ha gett företaget förtroendet att föra Kallakprojektet framåt. Tilldelningen av koncessionen är helt enkelt en efterlängtad milstolpe på utvecklingstidslinjen och vi ser fram emot ett miljötillstånd, säger han.

”En blomstrande framtid”

Enligt Kurt Budge ska gruvan bli så hållbar som möjligt och företaget vill bygga ömsesidigt respektfulla relationer och produktiva partnerskap.

– Bolaget är fortsatt engagerat i att arbeta konstruktivt och i god tro med alla intressenter, från renskötare till Jokkmokks kommun, och engagera oss i en meningsfull dialog. Jag tror att det finns utrymme för oss alla att vara en del av Jokkmokks framtid, en som är hållbar, diversifierad och blomstrande. Beowulf planerar för den framtiden.

550 jobb i 25 år

Enligt Beowulf ska gruvan ge 250 direkta och 300 indirekta arbetstillfällen i 25 år, förutsatt att den andra Kallakfyndigheten kan exploateras.

Och Kallakgruvan ska ge Jokkmokks kommun en miljard kronor mer i skatteintäkter och de siffrorna är baserade på att 70 procent av gruvans arbetskraft är lokalt baserad med årliga skatteintäkter på 40 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet