Biskop Olof Bergqvist (1862-1940) arbetade aktivt mot ”rasblandning” och skrev i sitt herdabrev att ”lapparna” som stam skulle dö ut om de fick för mycket undervisning. Foto: Okänd fotograf & Randi Gitz/SVT

Gata i Gällivare kan få nytt namn – döpt efter rasistisk biskop

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har en diskussion pågått om Karolinska Institutet ska byta ut namn som är kopplade till personer som varit verksamma inom rasbiologin. Diskussionen har nu även kommit upp i Gällivare, där ett medborgarförslag föreslår ett namnbyte på Olof Bergqvistgatan.

Sedan en tid tillbaka har det pågått en diskussion om att byta ut namn på salar och gator på Karolinska Institutet (KI) i Solna. Salar och gatorna har uppkallats efter forskare som har haft nära koppling till rasbiologisk forskning. Efter en utredning valde KI att byta namn på de omskrivna salarna och gatorna.

Väckt debatt i Gällivare

Kerstin Andersson, som jobbar mycket med samiska rättigheter och samiska föremål, står bakom skrivelsen gällande namnbytet för gatan i Gällivare.

– Olof Bergqvist var kyrkoherde i Gällivare och sedan biskop i Luleå stift och han var en varm anhängare av rasbiologiskt tankegods. Jag tycker inte att vi ska hedra människor som har den här bakgrunden med gatunamn i våra städer, säger hon.

Ville ha nomadskolor för samer

Som biskop verkade Olof Bergqvist aktivt mot ”rasblandning”. I sitt herdabrev från 1904 framförde han tanken att ”lapparna” som stam skulle dö ut om de fick för mycket undervisning, något som gjort att Olof Bergqvist var en stark anhängare av nomadskolor för samer.

Han verkade alltså för att separera svenskar från samer och tornedalningar i undervisningen.

– Han hade även ett nära samarbete med rasbiologiska institutet, säger Kerstin Andersson.

Inte tagit ställning till namnbytet än

I förslaget nämns att Olof Bergqvistgatan skulle kunna byta namn till Hermelinsvägen. Henrik Lyngmark, chef för miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen, uppger att kommunen ännu inte har tagit ställning till om de kommer att gå vidare med namnbytet.

I klippet besöker SVT:s reporter den uppmärksammade vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.