Bitcoin som betalmedel i knarkaffärer

Uppdaterad
Publicerad

En allt större del av narkotikahandeln i Norrbotten och Västerbotten sker över nätet och då används nästan uteslutande den digitala valutan bitcoin. SVT Nyheter har tittat närmare på betalningsmedlet som å ena sidan används av idealistiska datanördar och å andra sidan av kriminella.

Tommy Engfors vill inte gärna visa sig i bild då han jobbar mot tungt kriminella. På ekobrottsmyndigheten i Umeå är han den som är inriktad på kryptovalutan bitcoin.

Bitcoin används både av vanliga företag och privatpersoner och av kriminella som vill kunna vara anonyma. Det är senare gruppen som intresserar ekobrottsmyndigheten och polisen.

– Det handlar om handel med narkotika, vapen, förfalskade dokument, kapade kontokortsuppgifter säljs också med bitcoin som betalmedel, säger Tommy Engfors på Ekobrottsmyndigheten.

Narkotikahandel i det dolda

En allt större andel av narkotikahandeln sker via internet och då används så gott som alltid bitcoin som valuta, det säger narkotikaspanare i Norrbotten och Västerbotten som vi talat med. Handeln sker på internets dolda sida, Darknet.

– Det finns marknadsplatser som säljer narkotika och kräver att man ska betala med bitcoin. Och det är ingen slump utan det är för att transaktionerna är väldigt svåra att spåra eller de går inte att spåra om man inte har tillgång till andra uppgifter, säger Tommy Engfors.

Ideologisk tanke

Den digitala valutan bitcoin skapades 2009 och verkar vara skapad utifrån en ideologisk tanke. Än så länge är det bara ett fåtal legala företag i Sverige i som accepterar betalningar i valutan, däremot används den alltså av svenskar som vill köpa narkotika på internet.

Vi kontaktar bitcoinambassaden i Stockholm för att få deras perspektiv på frågan:

– Kriminella använder de medel som står dem till buds som till exempel internet, datorer och kontanter som ju är anonyma. Bitcoin är inte anonyma däremot är de pseudonyma men de lämnar spår efter sig. Om du gör något tillräckligt dumt och använder bitcoin då kommer de att hitta dig, säger Joakim Herlin Ljunglöf, marknadsförare på ett svenskt växlingsföretag för Bitcoin och engagerad i Bitcoinambassaden i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.