Målet är produktionsstart redan om tre år och skogsavverkningen är igång i Svartbyn där fabriken ska ligga. Stålverket behöver 1 500 anställda, som i sin tur behöver bostäder.
Det har bostadsbolagen förstått och många kontaktar nu kommunen och vill bygga.
– Det är som ketchupeffekten, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S). Nu rinner det ketchup i enorma mängder.
Kort tid för att visa att man menar allvar
Kommunen ställer höga krav på bostadsbolagen. Kommunalrådet visar en tomt i centrala Boden och berättar att bostadsbolaget bara har fyra månader på sig att visa att de menar allvar. Om inget hänt när tiden löpt ut förbehåller sig kommunen rätten att ge markanvisningen till något annat bolag.
– Det är bråttom, vi behöver bostäder nu, säger kommunalrådet.
Miljötillstånd inte klart
H2 Green Steel har nyligen avslutat samrådsprocessen och skriver nu på sin ansökan om miljötillstånd. Den planeras att lämnas in till mark- och miljödomstolen om några månader.
Vad händer om fabriken inte blir av och så har det byggts en massa bostäder?
– I Boden har vi länge haft en brist på flerfamiljsbostäder. Så oavsett fabrik eller inte så behöver vi bostäder, säger Claes Nordmark (S) som syftar på andra växande branscher i kommunen, såsom dataspelsindustrin, besöksnäring och miljöteknik.
”Folk lämnar städerna”
Kommunalrådet anser att Boden har mycket att bjuda på för att locka inflyttare. Inte minst är han stolt över stallet.
– Det finns en trend att folk flyttar från storstäderna. Då tror jag Norrbotten kan vara vinnare. Det är billigt att bo här, framtidens jobb växer fram, du har en fantastisk natur och ett stort fritids- och kulturutbud, säger Claes Nordmark (S).
Hör Bodens kommunalråd om det pressade läget i klippet längst upp.