Bild på Hive arena i Boden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Skatteverket driver Bikupa Datacenter miningverksamhet – se vad företagets vd Johanna Thörnblad säger om det. Foto: SVT

Bodens hockeysponsor Hive står för de största skatteskulderna

Publicerad

När Boden hockey hotades i en ekonomisk kris 2022 dök plötsligt en oväntad räddare upp. Det kanadensiska företaget Hive som blivit en global aktör genom utvinning av kryptovaluta. Dessutom gick de in och sponsrade föreningsliv samt köpte namnet till kommunens arena.

Men nu är kryptoföretaget själv jagade med skatteskulder på hundratals miljoner.

Boden hockey var en förening i ekonomisk kris när den kanadensiska sponsorn Hive klev in som huvudsponsor i augusti 2022. Sponsoravtalet sträcker sig över tio år men hur mycket pengar det handlar om är inte offentligt men det ska handla om ”betydande summor”.

Genom att Bodens kommun skrev ett samarbetsavtal med Boden hockey blev det möjligt att sälja arenanamnet: Boden Arena blev Hive Arena och föreningens klubbmärke på bröstet byttes ut mot Hive:s logga.

Skulder på hundratals miljoner

Samma företag som sponsrar Bodens barn- och ungdomsidrott har sedan dess åkt på en rejäl skattesmäll. För Hive:s helägda dotterbolag Bikupa och Bikupa 2 handlar det om skulder på nästan 360 miljoner kronor. Räknar man in det tidigare Hive-ägda företaget Boden Technologies handlar det om skulder på över 580 miljoner kronor. Företagen har överklagat besluten och har fått anstånd om betalning.

”Det enda som produceras är kryptovaluta”

Enligt Skatteverket har de bolagen utvunnit kryptovalutor i datorhallarna i Boden. ”...det är uppenbart att intressegemenskapen är mycket stark. Trots att koncernen består av olika bolag som ser ut att göra olika saker är ändå verksamheten en och samma och det enda som produceras är kryptovaluta. ”

Att de två Bikupa-företagen utvinner kryptovalutor förnekar vd:n Johanna Thörnblad.

– I Sverige bedriver vi inte miningverksamhet utan här tillhandahåller vi datorkraft, säger hon.

I ett klipp från november 2022 då Johanna Thörnblad talade på European Blockchain Convention säger hon dock något helt annat om Hive:s verksamhet i Boden.

”Vi har över 17 000 miners i anläggningen. Vi har över 100 000 GPU:er, alltså de datorchip som används för att utvinna Ethereum.”

Markus Sammeli, ordförande för Boden hockey, står vid Hive arena.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder Hives sponsring för Boden hockey och vad händer när Skatteverkets utredning är klar? Se vad klubbens ordförande Markus Sammeli säger. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet