• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Bodensköterskorna – Förhandlingarna ajourneras

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle 12 av 13 sjuksköterskor inom hemsjukvården i Boden säga upp sig i protest. Men så blev det inte eftersom kommunen nu till sist försöker lyssna på dem.

Det var upprörda känslor även efter mötet med kommunen idag. För även om kommunen nu säger att de ska försöka hitta en gemensam lokal och att de själva ska få ge ett förslag på hur man kan lösa semestern i sommar så har det varit en lång väg hit. Distriktsjuksköterskan Berit Ekervhén var en av dem som känner att hoten om uppsägning var nödvändig.

– Ibland måsta man sätta ner foten annars äter de upp oss, säger hon innan hon går iväg med tårar i ögonen.

Sjuksköterskor hotar med uppsägning i Boden

Sköterskorna har tre krav;

1. En gemensam lokal – idag sitter de utspridda på fem olika platser

2. Två semesterperioder istället för tre

3. 35.000 i lön. Idag ligger de på mellan 25 000 till 32.000 kronor.

Svårast att lösa verkar semestern vara.

– Förra sommaren hade vi över 200 olösta pass i och det blev både dyrt och sämre kvalité. Men de ska titta på hur de kan lösa det själva och en nyckel verkar den här gemensamma lokalen vara, säger Kristina Liljeholm som är chef på socialförvaltningen i Boden.

De 13 sjuksköterskorna inom hemsjukvården har tillsammans ansvaret för 550 personer som bor hemma även om de kan vara i mycket stort behov av vård. Klockan 13 på fredag ska sjuksköterskorna lämna besked till kommunen om vad de tycker om det bud de fått eller om de lämnar in uppsägningarna.

Exakt vad budet innehåller är inte känt men Nordnytts reporter berättar att arbetsgivaren på åtminstone en av punkterna har gått sköterskorna till mötes. Det gäller kravet på en gemensam lokal där de kan träffas när de inte är ute på uppdrag. Idag är de utspridda på fem olika lokaler i Boden.

Beredda säga upp sig

De tretton hade idag dragit ut sina uppsägningsblanketter och var redo att lämna in dem.

Sköterskorna säger att arbetsbelastningen ständigt ökat utan att någon tillfrågat dem. Och när det blev klart att sommaren skulle innebära tre semesterperioder så var måttet rågat.

– Efter att ha pratat med några av dem har jag förstått att den förändring som skedde 2013 då kommunen skulle bli ansvarig för hemsjukvården har inneburit en stor arbetsbelastning. Det som från början innebar att de skulle ta över ansvaret för 400 vårdtagare blev snabbt 600, säger Beatrice Öman(S) som är ordförande i socialnämnden.

Hoppas stoppa uppsägningarna

Under förmiddagen har facket och socialchefen i Boden träffats för att förhandla om arbetssituationen för sköterskorna som jobbar inom hemsjukvården. Förhoppningen är att kunna förhindra att de 13 sjuksköterskorna säger upp sig i protest.

– När den här MBL-förhandlingen är över så är det min absoluta förhoppning att vi alla parter kan träffas och prata. Många har olika upplevelser om vad som är problemet och jag hoppas att kommunikation kan hjälpa till att besvara eventuella frågor, säger Beatrice Öman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskor hotar med uppsägning i Boden

Mer i ämnet