Äldre fotbollsspelare spelar veteranmatch i fotboll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Börje Andersson-Junkka, 87, berätta om det klassiska fotbollsderbyt mellan Parkalompolo IK och Kaunisvaara IF. Foto: Max-dokumentären Leriga rötter

Börje, 87, visar bästa finterna i dokumentären om Pajalas prestigederby

Publicerad

Fotbollsspelarna i Parkalompolo och Kaunisvaara har mött varandra sedan 1950-talet. Fortfarande spelas det prestigetyngda derbyt trots att spelarna har kommit upp i åren.

Matchen har fångats i en dokumentär och när den visades i Pajala var många av spelarna på plats.

Dokumentären har visats på Max och ingår i serien ”Leriga rötter” där ovanliga fotbollsfenomen speglats på olika håll i Europa.

Avsnittet från Pajalabyarna har undertiteln ”Den sista matchen”, eftersom det var tänkt så. Veteranmatcherna skulle spelas en sista gång 2022, men spelsuget sitter fortfarande i, så nu är det ändrade planer. I år spelas matchen den 27 juli.

– Jag har lovat att vi ska hålla igång minst i tio år till, säger Börje Andersson-Junkka i Parkalompolo IK

Känslosam visning

Under fredagen visades dokumentären i en specialvisning på Folkets hus i Pajala i samband med marknadsfirandet.

Det är en särskilt känslosam visning eftersom alla som spelade matchen inte längre är med.

– Det är tyvärr vissa som har gått bort sedan matchen, men vi har också de som är över 80 år och som spelar även i år, säger Lennart Lantto i Kaunisvaara IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.