Nordnytt har tidigare berättat att Migrationsverket räknar med att det i år kommer betydligt färre bärplockare från länder utanför EU till Sverige. Det är en förändring som bärhandlaren Leif Ögren, från Älvsbyn, ser positivt på:
– Det är nödvändigt att det kommer färre bärplockare för vi har inte avsättning för de bär de plockar. Jag har själv dragit ner antalet plockare med ungefär 60 procent. Förra året kom det 700, plus 40 personal, i år har vi inklusive personalen 260 personer och det är en ganska stor neddragning.
”Mer reglering”
Hittills i år har 2 800 arbetstillstånd beviljats för bärplockare som behöver visum – och det är nästan en halvering mot tidigare år.
Leif Ögren vill se en ökad reglering av bärhandeln så att inte enskilda uppköpare dumpar priserna till exempel genom att använda friplockare som inte har något avtal om lägsta lön, som enligt Kommunals avtal ligger på drygt 19. 000 kronor i månaden.
– När man köper upp bär måste man se till att man har ett bolag som är registrerat och har F-skattsedel, momsregistrering och tar ansvar mot plockare och andra, säger Leif Ögren.
Ser du någon risk med att det blir så få som vill komma till Sverige och plocka bär att ni får brist på plockare?
– Nej, det tror jag inte. Däremot är det frågan om våra thailändska plockare kan komma hit i framtiden eftersom kostanden för att ta sig hit är ganska stor. Där tror jag vi måste titta på om vi kan ha dem anställda för andra ändamål.
– Kanske kan vi förlänga deras säsong till tre, fyra månader genom att låta dem arbeta med skogsvård, säger Leif Ögren.