Utsikt över himlen i Kalix där svart rök stiger från en industriell anläggning i bakgrunden, med en lugn sjö i förgrunden och gröna träd längs strandlinjen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten på plats vid ett sågverk i Kalix där en kraftig brand bröt ut under natten till lördagen. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Kraftig brand i sågverk i Kalix – huvudbyggnaden totalförstörd

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit kraftigt i ett sågverk nära Kalix i Norrbotten. Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades på grund av röken från branden. Strax efter klockan 09 var faran över.

Larmet om branden kom strax efter klockan 02.30 under natten till lördagen. På grund av den kraftiga rökutvecklingen utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, och boende i området uppmanades att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det finns andra byggnader i området, men det finns ingen spridningsrisk, säger Anna Wettergren vid räddningstjänsten Nord, tidigt på lördagsmorgonen.

Brunnit ner helt

Vid 10.30 på lördagen är räddningstjänsten kvar med några få resurser.

– Huvudbyggnaden har brunnit ner, säger Engla Hansson vid räddningstjänsten Nord.

Enligt räddningstjänsten finns det inga rapporter om att någon ska vara skadad. I nuläget är det okänt hur branden startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.