En polis i uniform, Therese Forslund, går längs en gata i Kiruna centrum. Flera byggnader syns i bakgrunden. I nära anslutning finns en entré till en butik, och längre bort syns en traktor gräva i en gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill ha fler kollegor” – i klippet hör du Therese Forslund, områdespolis i Kiruna, som har förhoppningar kring polisens distansutbildning. Foto: Hans Sternlund/SVT

”Byt karriär mitt i livet” – satsningen som ska ger fler poliser i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Polisutbildning på deltid och distans ger människor mitt i livet möjlighet att byta karriär. Satsningen syftar till att locka fler till polisyrket.

DPU är förkortningen för deltids- och distansutbildningen som är ett pilotförsök i områden där polisen har särskilt svårt att rekrytera.

Ny grupp till yrket

Therese Forslund är områdespolis i Kiruna i polisområdet Norra Lappland och hon hoppas att satsningen ska ge fler kollegor.

Möjligheten att bo kvar på hemorten och i vissa fall också fortsätta jobba på sitt gamla jobb gör att man når en ny kategori sökande till polisutbildningen.

Den riktar sig till personer som inte kan eller vill studera på heltid. Det handlar om personer som kanske redan har bildat familj och kanske redan har en yrkeskarriär.

Sänkt åldersgräns

– Det är bra att man har uppnått en viss mognad när man ska jobba som polis, för det är många olika situationer som man kan ställas inför.

Samtidigt har åldersgränsen sänkts till 18 år för när man kan söka till den ordinarie polisutbildningen. Det finns poänger med det också, enligt Therese Forslund.

– Om man känner att det är man vill satsa på så ska man ha den möjligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.