Lowa Näslund, Kiruna, sitter framför datorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har ett speciellt mål” – i klippet hör du Lowa Näslund, Kiruna, som går den nya polisutbildningen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ny polisutbildning – Lowa i Kiruna jobbar och pluggar samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har en ny form av polisutbildning kommit till där aspiranterna kan plugga på distans och på deltid.

För Lowa Näslund från Kiruna betyder det att hon kan bo kvar hemma och fortsätta jobba vid LKAB samtidigt som hon studerar.

Det är vid datorn på skrivbordet som Lowa Näslund träffar sina lärare och klasskamrater på utbildningen. Och visst kan hon sakna att ha daglig kontakt med dem ”på riktigt”.

– Jo, lite, men det fungerar ändå eftersom vi har närvaroveckor fyra–fem gånger per termin när vi träffas, säger hon.

Utbildningens fördelar

Det är tio studenter från polisregion Nord som har antagits till den första intagningen till utbildningen på deltid och distans, varav fyra kommer från Norrbotten.

Den stora fördelen är att de som utbildar sig kan stanna kvar på hemorten där de också är garanterade en framtida placering som polis.

Har ett tydligt mål

Lowa Näslund kan dessutom bekosta studierna till stor del genom att fortsätta på sitt gamla jobb som processledare vid ett av pelletsverken vid LKAB.

Men hon ser fram emot att få börja sin nya bana, och hon har en dröm om vad hennes inriktning ska kunna bli.

– Jag är jätteintresserad av att bli hundförare. Det är målet just nu.

En polis i uniform, Therese Forslund, går längs en gata i Kiruna centrum. Flera byggnader syns i bakgrunden. I nära anslutning finns en entré till en butik, och längre bort syns en traktor gräva i en gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill ha fler kollegor” – i klippet hör du Therese Forslund, områdespolis i Kiruna, som har förhoppningar kring polisens distansutbildning. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.