Två personer läser bok högt för småbarn för att förbättra läsförmågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läsning ska kännas coolt igen. Det är med det målet som feriearbetare på Munksunds fritids i Piteå högläser för barn hela sommaren. Hör mer om vilka böcker som blir poppis i klippet. Foto: Nora Lerneby

Barn tappar läsningen på lovet – Celine, 16, sommarjobbar som läsande förebild i Piteå

Publicerad

Barn riskerar att tappa stora delar av sin läsförmåga under sommarlovet. Nu rycker sommarjobbare ut för att bekämpa problemet och de har ett tydligt uppdrag: att göra läsning coolt.

– Barnen ser upp till dem, säger bibliotekarien Stina Ingvarsson.

Genom att åka ut till förskolor och fritidshem och läsa för barnen ska man begränsa det så kallade ”sommarlovstappet”, vilket innebär att barns läsförmåga under sommarlovet försämras.

– De barn som är lite sämre på att läsa tappar ännu mer i sin läsning under sommarlovet, säger handledaren och bibliotekarien Stina Ingvarsson.

Högläsning

Arbetsuppgifterna som läsande förebild innefattar både vanligt biblioteksarbete och att åka ut till förskolor och fritids för högläsning.

– Barnen verkar tycka det är kul, fastän de är dåliga på att behålla uppmärksamheten ibland, säger sommarjobbaren Celine Öhman, 16.

”Sommarlovstappet”

Internationella studier visar att 47% av barn tappar i sin läsförmåga under sommarlovet. De barnen som har allra svårast med läsning tappar mest och riskerar att halka efter i läsningen efter sommarlovet.

Källa: Läsa äger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.