Av de 662 som sagt upp sig sedan 2017 var över hälften sjuksköterskor. Flera sjuksköterskor som SVT Norrbotten pratat med berättar att de egentligen vill arbeta för regionen men menar att det inte är möjligt nu om de ska kunna hjälpa andra i framtiden.
– Man förväntas hela tiden vara stand by. Det var sms:en, alla skrik från mina kollegor som inte orkar. Till sist tänkte jag – jag skiter i det här, jag vill äga mig själv, säger Ulrika Sundström som tidigare arbetade på intensiven på Sunderby sjukhus.
Sjuksköterskor som nu jobbar inom bemanning säger att även det är ett tungt jobb då man i långa perioder är borta från familjen. Men då får de åtminstone tid för återhämtning.
”Patienten har blivit ett problem”
Under samma period har även 113 läkare valt att sluta. En läkare som till sist tog beslutet att säga upp sig i år menar att regionens problem sitter högt upp i ledningen. Hen beskriver sin närmsta chef med väldigt goda ord men menar att regionen gått över till en organisation som inte längre fokuserar på vård – utan på organisationsbygge.
– En stor del i det här kan man sammanfatta som etisk stress. I dag handlar alla frågor om logistik – hur får jag bort patienten? Patienten har blivit ett problem och så såg vi inte på patienten förr i tiden. Det kommer patienter och de är bara klossar som ska flyttas. Den sjukvård vi bedriver i dag skulle vi aldrig accepterat för tio år sedan, säger läkaren.
Hen beskriver att det var ett tungt beslut att lämna regionen men att det inte längre gick att leva upp till de krav som ställs på att vara läkare.