Två militärer framför ett stridsflygplan samt Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) berätta vad en Natostab skulle innebära för norrbottningarna. Foto: Arkiv/SVT, Erica Olofsson/SVT

Därför strider politikerna för en Natostab i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i Boden och Luleå föreslår att en ny Natostab, med uppemot 400 arbetstillfällen, ska etableras i kommunerna. Argumentet är att det geografiska läget gör det lättast att försvara det säkerhetspolitiskt heta Nordkalotten.

Kommunalråden i Boden och Luleå uppvaktade även den förra regeringen med förslaget om en ledningsfunktion, en så kallad multinationell kår, till Boden – dock utan större gehör.

Nu har Sverige närmat sig Natomedlemskapet ytterligare och nu lyfter grannkommunerna frågan igen.

Sverige och Nato

– Boden och Luleå har en lång militär tradition och den militära infrastrukturen är på plats. Vi har bra järnväg, stor flygplats och Nordkalotten är otroligt hett säkerhetspolitiskt, säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S).

”Inte för nära ryska gränsen”

Det är med emfas som Nordmark pratar om det rådande läget.

– Inte minst med anledning av det svenska och finska Natomedlemskapet. Men nordostpassagen har också tinat upp så att man kan åka båt norr om Ryssland till Asien.

Kan den potentiella staben inte lika gärna ligga i Finland?

– Natostaberna ska inte ligga för nära ryska gränsen. Därför har Luleå och Boden väldigt bra placeringar. Vi ligger mittemellan Finland och Norge och med lagom avstånd till Ryssland, säger Claes Nordmark.

I videon berättar han vad staben skulle innebära för norrbottningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet