Då svartvita fjällkokalvar tittar nyfiket in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till gården i Vuollerim som räddar den utrotningshotade fjällkon. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

I Vuollerim räddas den utrotningshotade fjällkon – med adoption

Uppdaterad
Publicerad

Den norrländska fjällkon är utrotningshotad och i dag finns det endast 424 registrerade mjölkkor kvar i Sverige. Av dem bor 40 på ett lantbruk i Vuollerim.

– Målsättningen är att rädda rasen, säger gårdens Gabriella Lönngren.

I Vuollerim finns Jokkmokk kommuns enda kvarvarande heltidslantbruk. Fjällkogården drivs i företagsform med både anställda och ideella krafter.

– Det är väl ovanligt att man har en förening som driver en gård, men det är inte helt fel heller. Det öppnar upp för folk som gillar kor att vara med, säger Gabriella Lönngren på Vuollerim gård.

Förra sekelskiftet fanns det cirka 400 000 fjällkor i norra Sverige. Enligt statistik från Jordbruksverket finns det idag drygt 8 000 kvar, i den siffran räknas allt från minsta kalvar till pensionärer.

Av dessa är 424 registrerade som mjölkande kor. Och det är den siffran som behöver ökas för att rasen ska överleva enligt gården i Vuollerim.

Flera lösningar för att få ihop ekonomin

I en tuff ekonomisk tid med låga mjölkpriser är det enligt Gabriella Lönngren en utmaning att få ihop verksamheten. Föreningen har tvingats tänka utanför boxen och erbjuder bland annat möjlighet att adoptera en ko. Det innebär att man blir månadsgivare till en fjällko och hennes kalvar då adoptionen går i arv.

– Vi tänker också att vi ska kunna öppna upp för en besöksverksamhet och få in pengar på det viset, säger hon.

Grannen förädlar mjölken

Mjölken säljs främst till Norrmejerier men ungefär 20 procent går till Mathantverket som ligger en kilometer från gården. Samarbetet är en starkt bidragande faktor till att gården går runt.

– Det lönar sig att förädla och sälja ost och även chark och korv, säger Gabriella Lönngren.

En hand skär en bit hårdost med en stor kniv på en skärbräda. Osten är skivad i tunna remsor och ligger bredvid en bit mjukost.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från mjölk till ost – så samarbetar mejeriet och bondgården i Vuollerim. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.