Per Johansson och Eva Rova får Norrbottens pridepris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den verka göra nytta” – Per Johansson och Eva Rova har blivit mer sporrade att flagga efter att någon försökte sabotera genom att hala ned flaggan. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Därför vajar prideflaggan året om vid huset i Sattajärvi: ”Måste agera”

Publicerad

I över tre år har paret hissat regnbågsflaggan för att visa stöd för hbtqi-personer i Tornedalen. Nu är de belönade med Norrbottens pridepris.

– Det finns så många som mår dåligt. Man måste agera så länge det finns ondskefulla handlingar, säger Per Johansson från Sattajärvi.

I samband med firandet av 10-årsjubileet för Tornedalen Pride fick han och partnern Eva Rova ta emot Norrbottens pridepris på Pajala marknad.

Ett nyinstiftat pris som delades ut av RFSL Luleå och norra Norrbottens län. Framöver kommer priset delas ut årligen till personer eller organisationer som utmärkt sig när det kommer till att stå upp för hbtqi-personers rättigheter.

Ville visa sitt missnöje

En av anledningarna till att paret började flagga var att visa sitt missnöje över att elever i Pajala kommun fick hållas hemma när det var hbtqi-tema i skolan .

– Redan i första klass måste man få undervisning om att det finns olikheter i samhället och att man ska vara snäll mot varandra, säger Per Johansson.

Prismotivering

”När mörka vindar blåst i Tornedalen har Eva Rova och Per Johansson fortsatt hissa sin prideflagga som gett ljus för de som behövt det mest. En enkel men ack så viktigt gest. Genom medial uppmärksamhet har Eva och Per spridit regnbågsflaggans budskap och hedrat minnet av Pers bror Stefan som var en del av vårt community. RFSL vill med detta pris tacka er för ert engagemang och för att ni är ett föredöme för alla allierade. Tack!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.