Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att de får den aktiviteten och lite frihet”, hör Jimmy Ingemansson om att låta barnen gå och cykla själva i klippet. Foto: Erica Larsson/SVT

Därför släpper pappan Jimmy i Luleå iväg barnen själva

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Ingemansson i Luleå har många barn och familjen har låtit barnen ta sig själva till skola och idrott i tidig ålder. Dottern Thea började gå och cykla på egen hand redan när hon var sju år.

– Det känns bra för både föräldrar och barn, säger han.

Forskning på Luleå tekniska universitet rekommenderar fler föräldrar att låta barn gå och cykla själv i större utsträckning. Något som länge varit självklart i Jimmy Ingemanssons familj.

– Det var många diskussioner i början och en tröskel att gå över för att vänja barnen. De ber om skjuts ibland men man får försöka vara konsekvent och lyfta fördelarna. Då blir det snart en rutin som inte ifrågasätts, säger han.

Win-win-situation

Forskningen grundar sig i en analys av hälsa, trafiksäkerhet, miljö och barns rörelsefrihet och utgår från konventionen om barns rättigheter. Och pappan Jimmy säger att beslutet att låta barnen ta ansvar för att färdas själv blivit en riktig win-win-situation för hela familjen.

Vad tänker du om att så många föräldrar kör sina barn fram och tillbaka överallt?

– Att det finns en bekvämlighet, men jag tror att många fler vill och har möjligheten att välja det här. De måste bara våga pröva så att de får känna att det är till väldigt stor hjälp, säger Jimmy Ingemansson.

Hör pappan om fördelarna med att släppa barnen fria tidigt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.