Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ja till turistskatt” – här förklarar Kirunapolitikern Emilia Töyrä (S) varför hon gillar idén. Foto: SVT

Kiruna kommun vill beskatta turister: ”En bra idé”

Publicerad

Kiruna är en av tillfrågade turistkommuner som är positiv till att införa en beskattning av turister i någon form.

– Det är ett sätt att få fler att acceptera besöksnäringen, säger Emilia Töyrä (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

I Norrbotten är det kommunstyrelsernas ordförande och 1:e vice ordförande i Arjeplog, Jokkmokk och Kiruna som har fått frågan i SVT:s enkät om en turistskatt.

De tillhör de 30 kommuner i Sverige som har haft flest gästnätter per invånare under det senaste året.

Turistskatt

Pengarna till lokalsamhället

Emilia Töyrä är en av 22 politiker som har svarat och hon är alltså positiv till en skatt som ska kunna tas ut lokalt. Det skulle vara ett sätt att få turister som i övrigt inte spenderar så mycket pengar under vistelsen att ändå bidra till lokalsamhället.

Hon tror inte att bristande acceptans för turismen är ett bekymmer i Kiruna i dag, men att det hade kunnat bli det i framtiden.

– Vi ser ju hur det ser ut i Sydeuropa idag där det börjar komma fler röster om att turisterna måste minskas eller helt försvinna.

Så gjorde vi undersökningen

Vi kontaktade kommunstyrelsens ordförande och 1:e vice ordförande i de 30 kommuner som enligt Tillväxtverket haft flest gästnätter per invånare under den senast mätbara tolvmånadersperioden, maj 2023-april 2024.

De 30 kommunerna i rangordning: Borgholm, Malung-Sälen, Arjeplog, Strömstad, Älvdalen, Härjedalen, Sotenäs, Åre, Jokkmokk, Tanum, Kiruna, Storuman, Leksand, Sigtuna, Mörbylånga, Båstad, Rättvik, Berg, Sorsele, Orsa, Falkenberg, Vimmerby, Vilhelmina, Dorotea, Tingsryd, Vadstena, Torsby, Lysekil, Årjäng och Gotland.

Borgholm hade 100,5 gästnätter per invånare medan Gotland hade 15,9 gästnätter per invånare.

Av de 30 kommunerna har vi fått svar från politiker i 22 kommuner. Frågan vi ställde var: ”Vill du att turistskatt ska tillåtas i er kommun?”. I elva av kommunerna svarar en eller båda politikerna ja på frågan(totalt tolv ja-svar). I åtta av kommunerna svarar en eller båda politikerna nej(totalt nio nej-svar). Fem politiker har inte kunnat svara varken ja eller nej.

Det är sedan tidigare känt att Gotlands regionordförande är positiv till turistskatt, vilket ger ytterligare ett ja-svar som inte räknats in ovan.

Elva av de som svarat positivt tillhör S, och en C. Av de som svarat negativt tillhör fyra M, två C, en S, en KD och en Lysekilspartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistskatt

Mer i ämnet