Besöksnäringen i Norrbotten drabbades hårt under pandemiåret 2020. Foto: SVT

De riktar kritik mot regeringens coronastöd: ”Inte anpassade”

Publicerad

Konkurser, restriktioner och ett stort miljardras. Pandemin 2020 blev ett tufft år för besöksnäringen i Norrbotten – och turistorganisationen Swedish Lapland riktar nu kritik mot att regeringens coronastöd inte är anpassade till verkligheten.

– Det är många företag som går på knäna, säger vd:n Annika Fredriksson.

Intäkterna för turismen Norrbotten minskade med totalt fem miljarder kronor 2020 och det motsvarar nästan en halvering jämfört med året innan. Det visar siffror från Vista.

”Ologiskt och orimligt”

Swedish Lapland redovisar även att konkurserna för företag inom hotell, restaurang, researrangörer och camping ökade med 245 procent förra året. De anser att anledningen till de dystra siffrorna är restriktionerna – men även att regeringen inte har anpassat stöden till verkligheten.

Coronaviruset i Norrbotten

Ett exempel är att hotellägare som äger sin fastighet och bedriver verksamhet inte kan ansöka om omställningsstödet eftersom den täcker fasta kostnader, medan en hotellägare som hyr av en annan fastighetsägare kan söka stödet.

– Det är helt ologiskt och orimligt, säger vd:n Annika Fredriksson.

Dessutom har stödet inte gått att söka under hösten och vintern – utan den öppnar upp först idag.

– I sju månader har man inte kunna ansöka om att få det här omställningsstödet. Det är klart att företagen skuldsätter sig, lägger ner eller går i konkurs.

Vill inte se företag gå i konkurs

Organisationen hoppas att hanteringen av ansökningar nu går fort och att företagen får sina utlovade medel utbetalda. Men även att man ser över vem stöden är anpassade till.

– Prognosen för en återhämtning för näringen är stor. Men det är viktigt att de här företagen inte hinner gå i konkurs för det är både tidskrävande, spiller onödiga resurser och kanske får duktiga entreprenörer att lämna den här branschen om företagen inte får stöd och hjälp så de faktiskt klarar av att vara livskraftiga även när pandemin är över, säger Annika Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet