Hans Häggkvist var själv inte på plats när branden startade, men han försöker förklara för SVT utifrån vad han vet om sin arbetsplats och vad han hört av kollegor.
Larmet gick
Det var klockan 22.30 på söndagskvällen som brandlarmet gick. Det är vid den tiden då fabriken just startas upp inför nattens produktion och ugnarna värms till 500 grader.
– Förmodligen hade en degklump fastnat inne i ugnen sen innan och torkat, spekulerar Hans Häggkvist.
Han tror att när ugnarna startades på söndagskvällen så fattade den gamla degklumpen eld och föll ned på transportbandet och åkte ut ur ugnen. Branden kunde sedan sprida sig till själva transportbandet.
Svalskåp i en tunnel
När bröden kommit ut ur den heta ugnen åker de vidare upp på ett transportband uppe i taket.
– Det är ett 50 meter långt svalskåp däruppe, säger Hans Häggkvist, det är som en tunnel där varm luft sugs in och kall luft skickas in.
Bröden går i en kurva och svalnar däruppe innan de kommer ned med transportbandet och snabbfryses.
– Man ser inte alls vad som händer inne i tunneln, man upptäcker inte att det brinner i tunneln förrän det börjar bolma rök, säger Hans Häggkvist.
Hans Häggkvist känner inte till att det skulle finnas något sprinklersystem inne i tunneln.
Hur stor är en sån där degklump?
– Ja, det är väl kanske en deciliter deg, bedömer Hans Häggkvist.
Sprinklers
Polarbröds presskontakt Kristin Wester bekräftar att det inte finns sprinklers i svalskåpet men att brandskyddet uppfyllde alla lagkrav.
Polarbröds vd Anders E Johansson kan du höra i klippet ovan. Under onsdagskvällen säger han också till SVT:
– Vi hade ett heltäckande brandlarm i bageriet. Brandlarmet uppfyllde alla lagkrav. Vi har bedrivit ett systematiskt brandskyddsarbete med all personal. Vi har haft kvartalsvisa brandskyddskontroller, kvartalsprov av brandlarmsanläggningen. All brandutrustning och brandsäkerhetssysten har fått grönt ljus vid genomförda kontroller.