• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanska närvaron i Luleå under andra världskriget fick inte plats svenska skolböcker. I klippet hör du historikern Lars Gyllenhaal om tystnaden kring den västallierade närvaron. Foto: Ilmar Stöckels samling

Amerikansk militär närvaro i Luleå fick aldrig plats i svenska skolböcker

Uppdaterad
Publicerad

Mot slutet av andra världskriget blev Luleå en plats med hög amerikansk militär närvaro. Trots att amerikaner syntes i samhället har händelserna inte fått någon plats i svenska skolböcker.

Sveriges eftergiftspolitik mot Tyskland har varit omdebatterad. Regeringen tillät tåg med tyska soldater på permission att passera genom Sverige, vilket i vissa fall har visat sig vara rena trupptransporter.

I Luleå uppläts magasin där foder och konserver förvarades för vidare transport till krigsskådeplatserna i grannländerna.

Dakotaplan landade på Kallax

När den tyska krigslyckan vände kom Sverige att inta en mer vänligt sinnad inställning till de västallierade. Lars Gyllenhaal har pekat på att amerikanska officerare hädanefter skulle sitta vid samma bord på Stadshotellet i Luleå där tyskar hade suttit något år tidigare.

Vid Kallax lyfte och landade amerikanska Dakotaplan med nationalitetsbeteckningarna fullt synliga under åtta månader.

– Det innebar ju att man visste på stan att nu har vi allierade flygplan på Kallax, säger Lars Gyllenhaal.

Ingen plats i historiebeskrivningen

När det gäller spionbasen Kari vid Torneträsk var den också känd bland de få personer som fanns i närområdet.

Men trots den utbredda kunskapen har ingen av de företeelserna fått en plats i historieskrivningen eller de svenska skolböckerna.

I klippet hör du Lars Gyllenhaal om tystnaden kring den västallierade närvaron i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.