– Än så länge har det upptäckts bara ett fall där taigafästningen bar på viruset TBE och det var på en fågel i Kalix skärgård, berättar smittskyddsläkaren Anders Nystedt från Region Norrbotten.
Eftersom inga människor har smittats av viruset rekommenderar inte heller Region Norrbotten folk att vaccinera sig mot viruset TBE.
– Jag tycker inte att vaccinering här uppe i norr, där vi inte har några TBE-fall, skulle kännas motiverat, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Han tycker inte heller att folk ska gå och vaccinera sig mot fästingsmitta bara för att vara på den säkra sidan.
De erbjuds gratis vaccinering
I finska Simo bara några mil söder om Haparanda erbjuds invånarna gratis vaccinering mot TBE. Flera år i rad har Simo drabbats av fästingburen TBE smitta.
– Fall med TBE kan vara väldigt lokala såsom i Simo. Där finns de smittande fästingarna på en ö utanför kommunen, berättar Anders Nystedt. Om du vet att du ska vistas i Simo eller i Mälardalen där det förekommer TBE smitta, då tycke jag att du ska vaccinera dig, uppmanar han.
Två smittor kan spridas
Vanliga fästingar finns det nästan i hela landet. Fästingar kan sprida två olika sorters smittor. Dels bakteriesjukdomen Borrelia som det inte finns någon vaccin mot.
Man räknar att cirka 10.000 personer insjuknar i borrealis i Sverige årligen. Borrelia kan oftast botas med antibiotika.
Den andra och mer allvarliga smittan heter TBE, den kan orsaka hjärnhinne- och hjärninflammation. TBE kan inte botas, men man kan vaccinera sig mot TBE.
Man räknar att det finns cirka 200 fall av TBE i Sverige varje år.
”Skydda sig med heltäckande kläder”
– Om man vet att man vistas i områden där det finns fästingar och högt gräs så kan man skydda sig med heltäckande kläder och gummistövlar, tycker Anders Nystedt.
– Om man fått en fästing som börjat suga blod ska man försöka ta bort det med en pincett så fort som möjligt, råder han. Vi vet att ju längre tid fästingen får suga blod i lugn och ro desto större är risken att bli sjuk.