Statistiken talar sitt tydliga språk enligt professorn Jan Johansson på LTU – det är vanligt att unga dör i arbetsplatsolyckor. Foto: SVT

Professor: ”Fler unga än äldre som drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har 25 personer dött i en arbetsplatsolycka i Norrbotten. Drygt en tredjedel av dem var unga och under 35 år.

– Det är fler unga än äldre som drabbas. Det kan vara så att de inte har lärt sig reglerna eller inte är lika försiktiga, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på LTU i Luleå.

SVT Norrbotten har granskat dödsolyckor i arbetslivet mellan 2009 till 2018 i Norrbotten. Totalt har 25 personer gått till jobbet utan att komma hem igen. Då har vi endast räknat in personer som arbetat på ett norrbottniskt företag.

De gick till jobbet och dog

”Bristande erfarenhet”

Av dessa 25 personer var nio stycken mellan 20-35 år. Enligt professorn Jan Johansson speglar dessa siffror den nationella och internationella statistiken när det kommer till dödsolyckor och arbetsplatsolyckor.

– Det tar ofta ett tag innan man upplever lite så man verkligen förstår problemet. De har inte hunnit bygga upp den erfarenheten, utan har bristande erfarenhet.

Få kvinnor

Det är även ovanligt att kvinnor dör på sina arbeten. I Norrbotten har endast en kvinna dött de senaste tio åren.

– Det beror bland annat på vilka arbetsuppgifter de har. Man är mer utsatt i skogsindustrin, stålindustrin eller inom gruvverksamheten. Där brukar det generellt sett inte vara så mycket kvinnor, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Han fortsätter:

– Inom byggbranschen är till exempel bara en procent av kvinnorna ute på själva byggena. De flesta är chefer eller tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet