Till vänster sprutan med vaccinet som sätts in i armen. Till höger står Viviann Mattsson och hoppas på att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
7200 kvinnor under 30 kommer att erbjudas gratis vaccin mot HPV och livmoderhalscancer. Foto: Micke Nyberg/SVT

Nu erbjuds tusentals kvinnor vaccin för att utrota cancerviruset

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har kallat drygt 7 200 kvinnor under 30 år till gratis vaccination mot HPV-viruset och livmoderhalscancer.

De ansvarigas målsättning är att fyra av fem ska nappa på erbjudandet. 

Nu drar regionen i gång en kampanj för att få drygt 7 200 kvinnor i länet, som är under 30 år, att vaccinera sig. Det handlar om HPV-viruset (humant pappillonvirus) som kan leda till livmoderhalscancer.

– Eftersom det är ett virus som orsakar den här typen av cancer så kan och ska vi utrota den och det är riktigt stort. Vi hoppas att 80 procent av de som kallats också vaccinerar sig, säger projektledaren och specialistläkaren Viviann Mattsson på Sunderby sjukhus.

Barn vaccineras i årskurs fem

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem, men kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 är inte vaccinerade i samma utsträckning.

– Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska kunna få stopp på spridningen av HPV i Sverige.

Erbjudandet gäller också de som redan är vaccinerade eftersom det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det det som gavs innan 2019.

I klippet hör du hur läkaren vill utrota livmoderhalscancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.