Det är World meteorological organisation som utser centennialstationer och i Sverige har sedan tidigare Stockholm, Hoburg på Gotland och Bjuröklubb strax söder om Skellefteå den statusen.
Upptagen sedan tidigare
Naturvetenskapliga stationen i Abisko blev egentligen upptagen i organisationen redan i juni 2021 och nu såg man ett bra tillfälle att kunna bjuda in gäster och genomföra en högtidliga invigning.
SMHI:s generaldirektör Håkan Wirtén fick äran att klippa bandet.
Inga gränser
– Väder och havsströmmar känner ju inga gränser och därför finns det här världsmeteorologiorganisationen under FN:s paraply. Där kan vi samverka och hjälpa länder som inte ligger lika långt fram i observationer och mätningar, säger han.
Permafrosten tinar
Det är annars Polarforskningssekretariatet som sedan 2011 huvudman är för naturvetenskapliga stationen i Abisko. Mätningarna började dock redan 1913 och de obrutna mätserierna av temperaturen visar hur klimatförändringarna har i blivit särskilt tydliga i det arktiska området.
Här har man också kunnat studera hur is-säsongen på Torneträsk har minskat, hur permafrosten har börjat tina och hur trädgränsen har flyttat allt längre upp efter berget Nuolja.
I klippet kan ni se hur det sistnämnda har sett ut.
Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.