Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädgränsen har flyttat allt längre upp efter berget Nuolja. I klippet berättar generaldirektör Håkan Wirtén om SMHI:s roll vid klimatmätningarna i Abisko. Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter 100 års klimatmätningar – nu tas Abisko med i exklusivt världssällskap

Uppdaterad
Publicerad

Vid Naturvetenskapliga stationen i Abisko har man gjort meteorologiska observationer i mer än 100 år.

Nu tas stationen upp i den världsomspännande organisationen Centennial observations stations.

Det är World meteorological organisation som utser centennialstationer och i Sverige har sedan tidigare Stockholm, Hoburg på Gotland och Bjuröklubb strax söder om Skellefteå den statusen.

Upptagen sedan tidigare

Naturvetenskapliga stationen i Abisko blev egentligen upptagen i organisationen redan i juni 2021 och nu såg man ett bra tillfälle att kunna bjuda in gäster och genomföra en högtidliga invigning.

SMHI:s generaldirektör Håkan Wirtén fick äran att klippa bandet.

Inga gränser

– Väder och havsströmmar känner ju inga gränser och därför finns det här världsmeteorologiorganisationen under FN:s paraply. Där kan vi samverka och hjälpa länder som inte ligger lika långt fram i observationer och mätningar, säger han.

Permafrosten tinar

Det är annars Polarforskningssekretariatet som sedan 2011 huvudman är för naturvetenskapliga stationen i Abisko. Mätningarna började dock redan 1913 och de obrutna mätserierna av temperaturen visar hur klimatförändringarna har i blivit särskilt tydliga i det arktiska området.

Här har man också kunnat studera hur is-säsongen på Torneträsk har minskat, hur permafrosten har börjat tina och hur trädgränsen har flyttat allt längre upp efter berget Nuolja.

I klippet kan ni se hur det sistnämnda har sett ut.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.