Möt yrkesfiskarna Lars och Mikael som ser mycket fler strömmingar än tidigare, men som inte riktigt lyckas få upp dem. Foto: Joakim Nordlund

Efter tröga fiskestarten – nu strömmar det strömmingar i Norrbotten igen

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets yrkesfiskare vill just nu förbereda sig inför laxfiskesäsongen. Men istället tvingas några av dem ägna sig åt att fiska strömmingar då säsongen har dragit ut på tiden.

Strömmingsfisket har varit skralt i början av sommaren, vilket har gjort att säsongen för att fiska strömming har förlängts. Men nu i juni har fiskarna strömmat till. Däremot är det inte lika mycket strömming som yrkesfiskarna skulle önska.

”Hade velat ha lite mer för att vara nöjda”

Tidigare i veckan var vi på plats när yrkesfiskarna Lars Berg och Mikael Lundbäck återvände till Hällhamn, utanför byn Siknäs i Kalix skärgård, med 200 kilo nyfångad strömming.

– Den här ska vi nu salta in. Den ska bli surströmming. Men nog hade vi velat ha lite mer för att vara helt nöjda, säger Lars Berg.

Han fortsätter:

– Det har gått sådär för oss. Men en del andra har ju fått skapliga fångster här hemma.

Curt äter strömming till frukost

Curt Brunström har sitt sommarställe bara ett stenkast från kajen där fiskarna brukar lägga till. När han ser att de är på väg in brukar han kila dit för att få ett par kilo färsk fisk.

– Det här blir gott. Hem och halstra och äta en filtallrik till, säger han och ler.

Fler kommer garanterat att kunna glädjas av den fångst som Lars Berg, Mikael Lundbäck och alla andra fiskare nu landar.

– Förutom surströmming brukar vi också göra saltströmming. Sedan säljer vi ju även en del färsk fisk, säger Mikael Lundbäck.

Hör mer om situationen kring strömmingen i Norrbotten i videon ovan.

Curt Brunström håller koll på yrkesfiskarna så han snabbt kan kila till kajen och köpa lite fisk när de anländer. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.