• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/Arkiv

Efter kritiken: Nu ska samarbetet förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets sök- och räddningshelikopter fick tung kritik efter sin insats i postflygolyckan 2016. Nu vintertränar besättningarna i Kiruna och ska också förbättra sitt samarbete med ambulanshelikoptern.

Efter postflygolyckan vid Oajavagge i januari 2016 ställdes Sjöfartsverkets nya räddningshelikopter AW139 på prov. Det visade sig att helikoptern aldrig kunde flygas ut till olycksplatsen och räddningsledningen nekade också polisen att flyga ut fjällräddare i vintermörkret.

SVT:s Uppdrag granskning har synat och sett tveksamheter i såväl insatsen som inköpet av helikoptern.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Behövde mer träning

Haverikommissionen ansåg i sin rapport att besättningen vid Sjöfartsverket behövde med träning i fjällmiljö och föreslog att helikoptrarna skulle placeras närmare fjällen under vinterhalvåret.

Det förslaget lades också fram av Bengt Jakobsson, ansvarig för ambulanshelikoptern i Gällivare, som såg samordningsmöjligheter med sjukvården .

”Kan användas för akuta lägen”

Sjöfartsverkets helikoptrar har som första uppgift att delta i räddningsaktioner till sjöss och lokalisera flygolyckor till lands och till sjöss. Men Bengt Jakobsson anser att resurserna kan användas bredare.

– Enligt förordningen för sjö- och flygräddning kan helikoptern också användas för akuta lägen för vård, men bara om det är en timmes flygtid från basen. Om man som i dag har basen i Umeå utesluter det insatser i hela fjällområdet där det sker flest händelser under vintern, säger han.

Någon permanent flytt av basen under vinterhalvåret har inte varit aktuell, men besättningarna har övat i vinterklimat och fjällmiljö med tillfällig bas i Kiruna under de senaste tio veckorna.

Enligt Sjöfartsverket är det troligt att vinterträning med basering i Kiruna kommer att fortsätta även nästa år.

Workshop om samarbete

Sjöfartsverket går även Bengt Jakobsson till mötes när det gäller ökad samordning. I går hölls en workshop med inblandade parter om hur sjö- och flygräddningen och ambulanshelikopterverksamheten ska kunna samverka.

– Någonting har ju hänt och vi verkar vara mer på speaking terms så att säga, säger Bengt Jakobsson.

I dag torsdag har Sjöfartsverket bjudit in till pressträff på sjö- och flygräddningsverksamheten på Kiruna flygplats. SVT Norrbotten fortsätter rapporteringen i ämnet under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet