• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Luleå tekniska universitet rivs. Maria Lundgren, universitetsdirektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör universitetsdirektörens tankar om byggarbetet. Foto: Nora Lerneby/SVT

Efter mögelproblematiken – nu rivs halva LTU

Publicerad

Efter mångårig problematik med fukt och mögel ska hälften av Luleå tekniska universitets byggnader rivas, och byggas upp igen.

– Det känns som en fantastisk möjlighet att få bygga nya hus, säger Maria Lundgren, universitetsdirektör.

Byggnadsrelaterad ohälsa hittades i tre av LTU:s lokaler för flera år sedan. 2019 larmade studenter på universitet om att de blev sjuka av att vistas i lokalerna. Studenter och personal evakuerades och husen stängde. Under tiden ställdes det upp paviljonger som ersättning för de evakuerade byggnaderna.

Akademiska hus och LTU överens

Nu har fastighetsbolaget Akademiska hus och LTU kommit överens om att riva de drabbade fastigheterna och bygga tre nya hus. De nya byggnaderna på campusområdet kommer stå klara 2028, 2030 samt 2032.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.