• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Norsk minister: Stoppa svenska renar Foto: TT

Efter sommarens bränder – samebyar kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Flera samebyar har drabbats hårt av sommarens torka och bränder. Det är något som nu får Svenska samers riksförbund (SSR) att reagera.

Bland annat kräver man akuta åtgärder för att hantera konsekvenserna efter sommarens extrema värme.

– Vi renskötare lever idag med effekterna av ett förändrat klimat. Vi står inför torka, värmeböljor, regnperioder vintertid och stora temperaturvariationer. Våra möjligheter till anpassning begränsas av annan markanvändning. De sammantagna effekterna påverkar renens möjligheter till överlevnad, säger Niila Inga, förbundsordförande SSR och själv medlem i Laevas sameby.

– Klimatförändringarna har blivit till en av de viktigaste valfrågorna, och för oss en ödesfråga.

Ekonomiskt stöd

Det SSR nu vill ha är resurser för arbete med klimatomställning. Samebyarna vill också ha ekonomiskt stöd vid akuta händelser som låsta renbeten, bränder eller andra händelser.

Organisationen vill även skapa förutsättningar för att fortsätta traditionell renskötsel genom till exempel restaurering av betesmarker och återplantering av lav.

Torka och bränder väckarklocka

– Under sommaren har det brunnit i stora delar av Sverige, många har drabbats, skogsbruket, markägare och så även vi. Detta är en direkt effekt av de extrema väderförhållanden som rått. Den gångna sommarens torka och bränder har varit en väckarklocka för många, säger Niila Inga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.