För nästan två år sedan gick Ebba Larsson från att vara en elitidrottare och springa vårruset, till att ha svårt att ta sig fram till bilen.
Benen bar inte som vanligt och läkarna stod utan svar.
– Det jag hela tiden har haft i tankarna är att komma tillbaka till skidåkningen. För hur jag än vänder och vrider på det så kan jag inte hitta någonting som känns mer meningsfullt, säger Larsson.
Lite kunskap om störningen
I februari kunde vården fastställa att det handlade om funktionell neurologisk symptomstörning (se faktaruta nedan). Däremot har remissen för rehabilitering dröjt och under tiden har Ebba fått hjälp av fysioterapeuter.
– Även inom vården så finns det inte så mycket kunskap och det är inte alla som känner till det här. Så egentligen har det varit vilda gissningar i hur vi ska få ordning på det.
Plötsligt springer Ebba igen
Sakta men säkert har musklerna och motoriken kopplat och förra onsdagen hände det. Efter ett träningspass på gymmet testade hon att löpträna på bakgården – och benen hängde med.
– Det kändes helt overkligt, säger Larsson.
Men ännu är inte skidtalangen helt återställd, bland annat handlar det om hjärntrötthet och att kroppen inte klarar belastning.
– Det blir som en riktigt ordentlig baksmälla och där är det en utmaning att hålla sig tillbaka och inte pressa på.
Mycket kärlek i sociala medier
Ebba har delat med sig av sin resa i såväl mot- som medgång på Instagram. Hon berättar att hon har fått mycket stöd både online och från nära och kära.
– Det är väldigt fint att se hur många som gläds med mig nu när det går bättre, säger Ebba Larsson.
Funktionell Neurologisk Symptomstörning
Funktionell Neurologisk Symtomstörning (FNS) visar inga skador i nervsystemet, men det fungerar inte korrekt. Det finns mycket som fortfarande är okänt om vad som orsakar de neurologiska symtomen.
De flesta har fler än ett symptom som exempelvis svaghet i en kroppsdel, tremor (skakningar), domningar eller frånvaroattacker med delar av nervsystemet som sköter rörelse eller känsel.
FNS kan vara svårt för såväl patienter som sjukvårdspersonal att förstå.
Källa: neuro.se