• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Peter Niemi, Kiruna cargo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Niemi på logistikföretaget i Kiruna om vad de behöver göra för att få julmaten till Norge. Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter urspårningen på Malmbanan – norsk julmat fast i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det urspårade malmtåget i Vassijaure riskerar att ställa till det för julfirare i Nordnorge. Livsmedel som fraktas på tåg från Oslo till Narvik har fastnat på en järnvägsterminal i Kiruna.

Det är framför allt livsmedel och post som fraktas norrut på sträckan Oslo-Narvik. På retursträckan handlar det mest om fisk.

Men i och med stoppet i Vassijaure kommer dessa tåg inte längre än till Kiruna. Här finns en omlastningsstation där det kommer att bli full aktivitet under de veckor det tar att reparera rälsen.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Jättejobb väntar

Alla varor från godstågen ska lastas om på långtradare och fraktas på väg E10 i stället. Men först måste svenska Green cargo och norska Cargonet mobilisera såväl långtradare som chaufförer till dessa.

– Det är ett jättejobb som de har framför sig, säger Peter Niemi, vd vid Kiruna cargo som har hand om terminalen.

Julkaos i stället för julfrid

Det betyder att vagnen från det norska postverket som med stor sannolikhet är fullastad med julkort, kanske inte kommer fram i tid.

Vagnarna från livsmedelskedjan Rema1000 står med kylaggregaten i gång i väntan på vidare transport. Vid den största butiken i Narvik är det mycket riktig smått kaosartat för butikschefen Hege Ström och hennes medarbetare.

– Varorna är försenade och vi har inte fått veta när de kommer. Det är väldigt besvärligt så här veckan före jul, säger hon.

I klippet berättar Peter Niemi mer om vad urspårningen innebär för godstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet