Ellinor Helleblad Nymo lämnade vården för att baka surdegsbröd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom ett tv-program fick Ellinor Helleblad Nymo i Vittjärv utanför Boden nys om surdeg: ”Jag har lärt mig mycket på Youtube också.” Foto: Nora Lerneby/SVT

Ellinor i Vittjärv lämnade vården – för surdegen

Publicerad

Jobbet som sjuksköterska slutade med väggen för Ellinor Helleblad Nymo. Tre år senare har hon bytt karriär – och öppnat ett surdegsbageri i Vittjärv.

– Det är är mitt sätt att hjälpa till en bättre folkhälsa, säger hon.

Under pandemin var Ellinor sjuksköterska på Sunderby sjukhus. Arbetsbelastningen var hög och stressen ledde till slut att Ellinor Helleblad Nymo blev utbränd.

– Under tiden jag var sjukskriven kände jag att jag inte kunde gå tillbaka, för jag visste att det bara skulle bli samma sak. Det är alltid stressigt och kort om folk, säger hon.

Vårdkrisen i Norrbotten

Under sjukskrivningen nördade hon ned sig i surdeg.

– Jag såg ett program där de höll på med surdeg och tyckte att det såg kul ut, så jag testade själv och fastnade direkt.

Tog tjänstledigt från sjukhuset

Arbetet som sjuksköterska har hon kvar, men är tjänstledig från. Om surdegsbageriet går som det ska tror Ellinor att hon har gjort sitt inom vården.

– Det känns som jag har hittat mitt kall. Det är klart att det här jobbet är stressigt också men det är roligt stressigt, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet