Bastun står där Kaitumälven och Kalixälven möts mellan Gällivare och Kiruna kommun.
– Det blir lika vamt som i en vanlig bastu. Fötterna blir kanske inte så varma men på överdelen av kroppen blir det jättevarmt, säger Jan-Roger Eriksson som byggt bastun av is tillsammans med sina vänner.
Bastun består av isblock som väger från 200 kilo till 400 kilo. Hela bastun som väger tio ton har tagit 400 timmar att bygga.
Bastuångan smälter isen
En isbastu är inte bara speciell att bygga det blir också mycket speciella bastubad. Efter ett tag i isbastun ser man ingenting på grund av att bastuångan smälter isen så att det bildas en nästan hundra procentig luftfuktighet.
– Det är en bra miljö där man kan sitta och diskutera och lösa världsproblemen. Vi diskuterar allt och kommer också på lösningarna. Varje gång vi har badat isbastu har vi förbättrat världen, säger Jan-Roger Eriksson.
Åker ner i vattnet
Han har hittills hunnit bygga isbastu tre gånger och han vet att de brukar hålla för fem, sex bastubad.
– Det är alltid trist när det är över, men samtidigt så är det till naturen isbastun återvänder. Jag brukar titta på när den tinar bort och åker ner i vattnet med våra minnen, säger Jan-Roger Eriksson.
FAKTA KRING ISBASTUN
- Det går åt en halv kubik meter ved per kväll.
- Isväggarna är 35 till 40 cm tjocka – till och med bastulavarna är av is.
- Ispoolen har armeringsjärn runt om, ända ner till botten så att man inte hamnar under isen på grund av att det är strömt i vattnet.
- Det finns även en isbar bredvid isbastun och en grill, men den är av plåt.