Isbjörnsvakten Erik Sarri och en isbjörn som står på ett isflak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rabiesvaccin och vapen” – i klippet berättar Erik Sarri om det unika uppdraget på Grönland. Foto: Privat & Lena Haglund/SVT

Erik från Nikkaluokta ingriper om isbjörnar går till attack

Uppdaterad
Publicerad

Erik Sarri befinner sig just nu på en spännande expedition på Grönland. Ombord på Sjöfartsverkets isbrytare Oden bevakar renskötaren från Nikkaluokta isbjörnar i Arktis.

Ordet Arktis härstammar från grekiskan och betyder just björn. Namnet är kopplat till stjärnbilderna Stora och Lilla björnen som ofta syns på norra halvklotet.

Erik Sarri har klivit ombord för att delta i ett stort forskningsprojekt där det för hans del är en typ av björn som står i fokus för Erik Sarri.

– Jag och några stycken kommer att se till så att forskarna inte kommer för nära några isbjörnar, säger han till SVT.

Så bevakas isbjörnarna

Från den enorma isbrytaren Oden, fartyget väger 13 000 ton, följer Erik isbjörnarna med kamera från däck. Men han kommer också arbeta på land.

– Vi ska helt enkelt spana av området och se till att det är säkert för forskarna att kunna arbeta vid stränder, isen och glaciärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.