– Det viktigaste är att konstant arbeta med att förebygga korruption, säger Natali Phalén på Institutet mot mutor. Foto: Institutet Mot Mutor

Experten: ”Det gäller att uppmärksamma riskfaktorer”

Uppdaterad
Publicerad

Angående omständigheterna kring upphandlingen av Barents Center meddelade Haparanda kommun i dag att de kommer att polisanmäla den förre kommunchefen Patrik Oja för hans agerande.

Natali Phalén på Institutet mot mutor menar att det kan vara en nödvändig åtgärd som en del av en större utredning.

– Det viktigaste är att konstant arbeta med att förebygga korruption, säger hon.

Barentscenter i Haparanda

Enbart misstanken

Förre kommunchefen Patrik Oja satt på dubbla stolar mitt under pågående upphandling. Natali Phalén på Institutet mot mutor förklarar problematiken som uppstår när något sådant händer och hur man bör agera.

Hur tänker du kring ett fall som detta?

– Generellt när det handlar om offentlig upphandling är det viktigt att det finns en nogrannhet och transparens. Enbart misstanken om att korruption i dess vidare bemärkelse däribland jäv förekommer i offentlig upphandling kan leda till förtroendeskador. Just offentlig upphandling är också ett riskområde för korruption varför det är viktigt att säkerställa att allt går rätt till. Förmåner i samband med offentlig upphandling ska som utgångspunkt inte förekomma.

Olämpligt agerande

Varför är det så skadligt för förtroendet?

– Alla situationer där det finns en uppfattning om att beslut inte fattas på rätt grunder innebär en risk för förtroendeskada. Och även ur ren kostnadsaspekt finns det en stor risk för att man inte får rätt pris.

Hur vanligt förekommande är fall som detta?

– Överlag så ska man framhålla att korruption inte är normalfallet. Sedan förekommer det till viss grad olämpliga ageranden och det gäller att hela tiden arbeta med och uppmärksamma riskfaktorer. Särskilt inom offentlig upphandling finns en hög riskfaktor.

Förhindra att det händer igen

Hur tycker du att kommunen ska agera?

– När det finns misstankar är det viktigt att man tar det till botten och reder ut vad som har hänt. Man bör också fundera på hur man ska förhindra liknande händelser i framtiden.

Nu har Haparanda kommun valt att polisanmäla den förre kommunchefen. Är det rätt väg att gå?

– Jag tror att i de fall där det finns en misstanke om brott är en polisanmälning nödvändig. Även ur förtroendesynpunkt,att man visar att man gör något. En polisanmälan kan vara en del i utredningen, att få en rättslig prövning, men man bör även göra en granskning inom verksamheten. Det får aldrig stanna i en utredning.

Vad skulle du säga är nästa steg?

– Det gäller att hela tiden gå tillbaka och dra lärdom av det som hänt. Fundera på hur det kunde hända. Det viktigaste är att konstant arbeta med att förebygga korruption, det måste ständigt leva och pågå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet