I klippet förklarar experten Mattias Engdahl varför en kris som pandemin kan påverka ungas arbetsinkomst upp till 15 år. Foto: Erica Larsson/SVT

Experten: Det kan årets studenter förvänta sig av arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsläget vid examen kan påverka arbetsinkomsten upp till 15 år efter examenstillfället. Detta enligt forskning från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

– Det finns skäl att oroa sig. Vi ser en kraftig ökning av ungdomsarbetslösheten, säger Mattias Engdahl, utredare på IFAU.

Mattias Engdahl har sammanställt tidigare forskning om ungas inträde på arbetsmarknaden och hur det påverkas av konjuktursläget vid examenstillfället. Och det är ingen munter syn för de som tar studenten mitt i pandemin och som vill in på arbetsmarknaden.

– Det finns skäl att oroa sig för vi ser både en kraftig ökning av ungdomsarbetslösheten och vi ser även att andelen unga som varken arbetar eller studerar har ökat.  Det får konsekvenser på sikt, säger Mattias Engdahl.

Pandemistudenterna

”Första-jobb-branscher” hårt prövade

Vad skiljer den här krisen från andra kriser?

– Den har slagit väldigt hårt på grund av restriktioner i branscher där många unga hittar sina första jobb. Exempelvis hotell- och restaurang och delar av detaljhandeln är väldigt påverkad av den här krisen, säger Engdahl och fortsätter:

– Det påverkar även möjligheten till extrajobb under studietiden men även möjligheten till sommarjobb.

Stora miljardsatsningar kan hjälpa unga norrbottningar

I Norrbotten väntar stora miljardsatsningar inom exempelvis den gröna industrin, kan inte det rädda många?

– Ja, det vi vet från forskningen är att den lokala konjunkturen som spelar roll här så tar du examen på en stark arbetsmarknad jämfört med i andra delar av landet. Så är det sannolikt att din väg framåt är något ljusare, säger Mattias Engdahl.

I klippet förklarar experten varför en kris som pandemin kan påverka ungas arbetsinkomst upp till 15 år – och vilka undantag som gör att vissa unga klarar sig bra trots kristider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandemistudenterna

Mer i ämnet