Två bilder: Till vänster: lektor Tobias Indén sitter på en stol, har på sig glasögon och blå skjorta. Han berättar om varför affären mellan Piteå kommun och Lindbäcks Byggs fabrik är olaglig. Till höger: En översiktsbild på Lindbäcks Byggs röda fabrik i Öjebyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du lektor Tobias Indén vid Umeå universitet förklara varför affären mellan Piteå kommun och byggbolaget Lindbäcks Byggs fabrik i Öjebyn är olaglig. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Experter eniga – Piteå kommun agerade bank till byggbolag: ”Helt olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun köpte 2020 Lindbäcks Byggs fabrik i Öjebyn och hyrde sedan tillbaka den direkt till bolaget. Experter dömer ut köpet och hela avtalet eftersom det bryter mot lagen punkt efter punkt.

– Oavsett från vilket håll man kollar på avtalet är det fel enligt kommunallagen, säger professor Olle Lundin.

Mitt under pandemin hade byggbolaget det skralt i kassan och kommunen ställde då upp och köpte fabriken i Öjebyn genom Piteå näringslivsfastigheter för 110 miljoner kronor.

Fastigheten hyrdes sedan direkt tillbaka till Lindbäcks Bygg och experter som SVT Norrbotten pratat med beskriver att hela upplägget ser ut som ett lån av 110 miljoner kronor till bolaget vilket kommuner inte får göra.

– Kommunen köper först loss fastigheten för att hyra ut den och redan där skulle jag säga att det skiter sig. Sedan blir det bara värre och värre, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Punkt efter punkt bryter mot lagen

Utöver att kommuner inte får syssla med utlåning av pengar pekar experterna också på själva formuleringarna i avtalet som olagliga. Hela köpet gick ut på att enbart ett företag skulle få möjligheten att hyra fastigheten och hyran utgick från att bara täcka vissa kostnader.

– Man bryter också mot kommunalrätten genom att kommunen måste gå med vinst, men i det här avtalet får man inte gå med vinst, säger Tobias Indén, lektor vid Umeå universitet.

Även Olle Lundin vid Uppsala universitet menar att grunden för avtalet är olagligt.

– Den här transaktionen gynnar bara ett enda företag. Det tycker jag det ser ut som att man gör här och det är otillåtet hur man än gör, säger Olle Lundin.

”Är helt olagligt”

Det var i juni 2020 som kommunfullmäktige i Piteå klubbade igenom köpet av fastigheten. I bilagorna på 70 sidor till kommunfullmäktige beskrevs hur ett nytt dotterbolag skapades som enbart innehöll fastigheten och hur kommunen sedan köpte upp alla aktier.

Olle Lundin vid Uppsala universitet blir misstänksam bara av själva dokumenten.

– När man ser sådana här avtal som är så här detaljerade och snåriga brukar man tänka att det är något man försöker dölja här. Jag gissar att det man försöker dölja är att företaget får loss massa cash och det är kommunen som agerar som bank eller någonting annat. Det är helt olagligt.

Piteås dåvarande kommunalråd Helena Stenberg (S) menar att experterna har fel i att köpet skulle vara olagligt.

– Jag menar att vi gick igenom alla för- och nackdelar och gjorde bedömningen att affären kunde genomföras, säger Helena Stenberg.

Båda experterna tolkar hela köpet som ett form av lån från kommunen till byggbolaget och inte heller det får kommuner göra, vilket du ser Tobias Indén förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.