Två personer iklädda skyddskläder och hjälmar befinner sig i en industriell miljö på en trappa. Den ena bär en gul säkerhetsjacka och den andra en svart jacka märkt med ”SVT”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruvan kan ligga bakom explosionen på värmeverket i Kiruna – hör avdelningschef Conny Furvall berätta om teorin. Foto: Elin Lindkvist/SVT

Explosion på värmeverk kan ha orsakats av gruvbrytning i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I början av året inträffade en kraftig explosion inne på värmeverket i Kiruna. Nu visar en färsk utredning att smällen kan ha utlösts av markrörelser från gruvbrytningen.

Det var den 9 januari som det exploderade på fjärrvärmeverket i Kiruna. Initialt trodde man att ett strömavbrott låg bakom smällen men en utredning visar på fler variabler.

Enligt kontrollorganet Dekra som utreder ärendet brast en samlingslåda för pannvatten, vilket ledde till att vatten pressades in i pannan och orsakade ångexplosionen.

Hade mest troligt orsakat dödsfall

Varför den brast utreds fortfarande men en tydlig indikation är att smällen kan härledas till kraftiga markrörelser från gruvbrytningen.

Under den dagliga produktionen görs regelbundna kontroller i lokalen men ingen person var på plats när det exploderade.

– Hade någon varit i hallen vid händelsen hade det inneburit ett dödsfall, sade Conny Furvall, till SVT den 10 januari.

”Inväntar bedömning”

Magnus Backe områdeschef på LKAB i Kiruna har tagit till sig av orsaken, men vill invänta en objektiv bedömning av händelsen från kontrollorganet Dekra innan de vet hur de ska förhålla sig till teorin att gruvan orsakat explosionen.

– Vad har föranlett händelsen som hände. Vi vill veta människodelen, hur har rutinerna följts och hur de kunnat säkerställa att verksamheten är så säker som möjlig, säger han.

Kan inte sälja till marknaden

Det pågår just nu stora reparationsarbeten på värmeverket. Trots det får kunderna sin el men bolaget lider ekonomiskt.

– För närvarande säljer vi inte el på marknaden. Vi har också tät kontakt med vårt försäkringsbolag för att hantera de ekonomiska konsekvenserna, skriver Tekniska verken på sin hemsida.

En person i gul arbetsjacka undersöker en ventil eller ventilationsutrustning i en industrimiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Backe områdeschef på LKAB om deras inställning till vad som hänt i klippet. Foto: Elin Lindkvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.