Kristina Henriksson vill se ökat statsbidrag för att få till förändring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Kristina Henriksson berätta om utmaningarna att arbeta med hot och våld. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Fackförbundet vill se ökat statligt stöd – dålig arbetsmiljö och resursbrist

Uppdaterad
Publicerad

Att rekrytera och behålla personal är en stor utmaning för socialtjänsterna i landet. Samtidigt står branschen inför en ny lagstiftning med krav på än mer förebyggande arbete.

Enligt fackförbundet Visions årliga socialchefsrapport är det fortsatt ansträngt personalläge i branschen där det blivit svårare att behålla och rekrytera socialsekreterare och biståndsbedömare.

Under 2025 planeras även en ny socialtjänstlag träda i kraft som bland annat innebär att socialtjänsten ska nå ut till människor tidigare genom att erbjuda snabbare och enklare insatser.

Lämnar yrket i förtid

Rapporten visar att det finns god marginal med nyutbildade socialsekreterare. Men en tredjedel av de yrkesverksamma lämnar yrket i förtid, när de är mellan 31-50 år. Vilket i slutändan leder till en betydande brist.

Enligt Visions ordförande i Kalix, Kristina Henriksson, handlar det om dålig arbetsmiljö och resursbrist som leder till att kvalificerad personal väljer bort branschen.

– Vi både kan och måste vända utvecklingen om de goda intentionerna i den nya socialtjänstlagen ska bli verklighet, säger Henriksson.

Hanna Henriksson berättar om utmaningarna att rekrytera nya socionomer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Individ- och familjeomsorgen i Kalix har man lyckats bemanna upp full styrka med socialsekreterare, bland annat med hjälp av rekryteringsbonus. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.