Fåglarna flyr Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

På bara tio år har antalet fåglar minskat med fem miljoner i länet. Brist på mat och för mycket regn kan vara orsaker. Det visar den årliga fågelinventeringen.

Än flyger storspoven över ängarna i Södra Orrbyn i oförminskat antal men värre är det för andra arter. Antalet fåglar i länet har minskat med runt 5 miljoner mellan 2002 och 2013. Beräkningar visar att det fanns cirka 20 miljoner fåglar år 2008.

Mat och vatten

Antalet fåglar minskar i hela landet och i Europa men i Norrbotten är minskningen störst. Allra störst förändring är det i fjällnära björkskog.

– Det finns teorier om att klimatförändringen födotopparna kommer lite tidigare och att fåglarna inte anpassat sig till det ännu, säger Susanne Backe, biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Fåglarna har anpassat kläckningen av sina ungar till när det ska finnas mycket mat i form av insekter att mata ungarna med. Och finns det mindre mat så överlever färre.

– Man tror också att det ökade regnandet kan ha inverkan på fåglarna, säger Susanne Backe.

Också på kalfjäll, i våtmarker och i odlingslandskap minskar fågelantalet.  Gulsparv, sånglärka, ladusvala, stenskvätta och stare har minskat i antal och behöver odlingslandskap.

– Det brukas mindre och mindre arealer av jordbruksmark, färre betande djur på stränder och sånt som fåglar behöver i odlingslandskapet, ,säger Susanne Backe.

Anledning till oro

Lövsångaren är den fågel som verkar ha störst problem. Av de fem miljonerna som minskat står lövsångaren för 3 miljoner. Lövsångaren övervintrar söder om ekvatorn.

Man tror att det gör att den har svårare att lära sig att den ska flyga norrut lite tidigare och därigenom fortsätter den att komma för sent till den livsviktiga insektsboomen.

Ska vi vara oroliga för att fågelantalet minskar?

– Ja, anledningen till att vi använder fåglar för att se hur miljön mår är att där det finns mycket fåglar finns det ofta mycket av andra organismer, så det finns en koppling till artrikedom, säger Susanne Backe.

Talltitan ökar

Inventeringen pågår från och med nu i maj fram till slutet av juli. Det är under häckningstiden man inventerar.

– I länet finns 168 inventeringsrutor, varje ruta är 2x2 km och det är 25 km mellan varje ruta, säger Susanne Backe. 

Inventerarna börjar tidigt på morgonen då det är mest fart på fåglarna. De börjar ofta vid 3-tiden på natten. Inventeringen har pågått sedan 2002 och görs till största delen av anställd personal. Informationen samlas in och sammanställs av Lunds Universitet.

I skogar och vid sjöar och vattendrag ser man ingen minskning av fåglar. Talltitan har till och med ökat något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.