Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar socialchefen i Älvsbyn vilka stödinsatser familjen får när de nu ska återförenas. Foto: Genrebild, Michael Probst/AP

Familjen i Älvsbyn stöttas – LVU-placeringarna kostar kommunen miljoner

Publicerad

Familjen i Älvsbyn, vars barn felaktigt omhändertogs för tre år sedan, kommer att få ekonomiskt stöd – en summa som kan kosta kommunen över två miljoner.

Det var under förra veckan som föräldrarna och deras barn fick träffas igen för första gången på flera år.

Nu väntar stödinsatser för att familjen ska kunna återförenas och på sikt skaffa sig en vardag.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

– Det är ett väldigt viktigt skede och familjen ska få en rad stöd. Här blir pengarna och vad det kostar sekundärt, säger socialchefen Robert Cortinovis.

Därför blir det miljonkostnader

Älvsbyns kommun kan räkna med en rad kostnader när familjen nu ska återförenas.

Familjen placeras på ett familjehem där de kommer att vistas dygnet runt under en längre tid med tillgång till olika typer av professionell hjälp.

När återföreningsfasen är över ska familjen också få hemstöd under fem månader. Föräldrarna har också rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Bakgrunden

Fem handläggare i Älvsbyn är avstängda från att hantera ärenden enligt Lagen om vård av unga (LVU) sedan den felaktiga omplaceringen upptäcktes. Dessutom ska 30 pågående ärenden granskas.

I klippet ovan hör du vilka stödinsatser familjen får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet