• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jordbruksverket förklara vad som gäller rent juridiskt när det kommer till trafikdödade renar. OBS! Varning för starka bilder. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Jordbruksverket om juridiken: Den bär ansvaret över renkadavren

Uppdaterad
Publicerad

Renägare är själva ansvariga för att omhänderta trafikdödade renar, enligt Jordbruksverket. Men om det inte sker och det inte går att identifiera ägaren ligger ansvaret på kommunen.

Om en bilist kör på en ren måste renägaren informeras och det blir fråga om skadeersättning till ägaren. Renägaren är sedan ansvarig för att omhänderta kroppen, enligt Jordbruksverket.

De döda renarna får grävas ned eftersom renskötseln bedrivs i de delar av landet där nedgrävning av döda djur tillåts.

– Vet man vem som äger renkadavret så har kommunen möjlighet att gå vidare med en så kallad åtalsanmälan och påföljden kan bli böter eller fängelse i två år för den som inte följt lagstiftningen, säger Jessica Schenck, handläggare på Jordbruksverket.

Kommunen kan ta över ansvaret

Kommunen är även kontrollmyndighet över hanteringen av den trafikdödade renen.

– Om man inte kan ta reda på vem som äger renkadavret så är kommunen ansvarig att omhänderta renkadavret, säger handläggaren Jessica Schenck.

Hör henne förklara vad som gäller juridiskt om omhändertagandet av trafikdödade renar.

Om renkadaver

  • Renen är ett produktionsdjur och samma regler gäller för omhändertagande av döda renar som för omhändertagande av till exempel döda grisar eller nötkreatur. Materialet ses som en animaliskt biprodukt.
  • Hur animaliska biprodukter kategoriseras och vilka krav som ställs på hur de ska hanteras ligger i den EU-lagstiftning som reglerar animaliska biprodukter. Det är två förordningar; en grundläggande förordning och en tillämpningsförordning.
  • Förordningarna är direkt tillämpliga och Jordbruksverkets föreskrifter kompletterar bara dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.