Det var i mars som paret, en man och en kvinna, blockerade polisen när de försökte få stopp på en förare av en personbil. Mannen körde bland annat ut med en hjullastare framför polisbilen som kom körande i hög hastighet, som ledde till att patrullen tvingades väja ner i diket.
Jakten slutade med att föraren av personbilen kom undan. Polisen misstänkte att paret blockerade vägen eftersom föraren de försökte stanna var deras son. Polisen har dock inte kunnat styrka att det var sonen som körde personbilen.
Fängelsestraff för paret
Båda har nekat till brott – men Luleå tingsrätt har gjort en annan bedömning.
Kvinnan har nu blivit dömd till två månaders fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet. Mannen däremot har fått ett strängare straff – nämligen fängelse i två år för försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
”Hindrat brottsbekämpande verksamhet”
Tingsrätten anser att mannen uppenbart hindrat brottsbekämpande verksamhet.
”... XX:s (reds. anm. mannens) agerande att köra ut traktorn framför polisbilen på det sätt som nu skedde i detta ögonblick framkallat en fara för polismännens liv”, skriver rätten i domen.
Mannen ska även betala skadestånd till poliserna som tvingades köra ner i diket. De ska få 15 000 kronor var, beloppet avser kränkningsersättning.
I klippet ovan kan du se polisernas dikeskörning – och i klippet nedan ser du när polisen griper kvinnan.
Detta är blåljussabotage
Den som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård genom att
- använda våld eller hot om våld mot verksamhetens personal eller mot personer som bistår verksamheten,
- tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten, eller
- vidta annan otillbörlig åtgärd
döms, om gärningen är ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet, för sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i högst fyra år.
Om brottet är grovt döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.
Källa: Riksdagen