Hovrätten för Övre Norrland sänker straffet för en tidigare hemtjänstanställd som är dömd för en grov våldtäkt mot en äldre kvinna. Foto: Izabelle Nordfjell/ T

Hemtjänstanställd i Luleå får sänkt straff för grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare hemtjänstanställd dömdes nyligen av tingsrätten till fängelse i sex år och sex månader för en grov våldtäkt på en kvinna i 80-årsåldern. Nu sänker hovrätten straffet till fem år och sex månader – men det var oenighet i rätten.

Den grova våldtäkten inträffade tidigare i år när mannen i 25-årsåldern tog sig in i kvinnans lägenhet på ett trygghetsboende genom att använda sin jobbtagg. När han kom in började han göra närmanden och knuffade ner kvinnan på sängen där han genomförde övergreppet.

Senare avslöjades också att mannen stulit guldsmycken av kvinnan, så Luleå tingsrätt dömde honom för både grov våldtäkt och en grov stöld.

Mannen som till en början nekade till våldtäkten ändrade sig när det bland annat fanns DNA-bevisning – då hävdade han att kvinnan gett sitt samtycke.

Så blir den nya domen

Hovrätten för Övre Norrland drar ner fängelsestraffet med ett år även om de understryker att brotten är grova. De skriver i domslutet:

”Hovrätten anser att straffvärdet överstiger straffminimum i något mindre utsträckning än vad tingsrätten kommit fram till. Enligt hovrätten uppgår det sammantagna straffvärdet för den grova våldtäkten och den grova stölden till fängelse i fem år och sex månader”.

Oenighet bland nämndemännen

En av nämndemännen är oenig med de övriga i hovrätten när det gäller den grova våldtäkten.

”Den utredning som presenterats i målet är inte tillräcklig för att det ska

kunna uteslutas att samlaget skett med samtycke. Åtalet för grov våldtäkt ska därför ogillas. Påföljden för den grova stölden ska bestämmas till fängelse i sex månader”.

När mannen avtjänat straffet ska han även utvisas från Sverige. Mannen ska betala ett skadestånd till kvinnan med 372 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.