Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Farligt ämne läckte från tågvagn i Storsund

Uppdaterad
Publicerad

Ett utsläpp av koldioxid från en tågvagn inträffade i Storsund utanför Älvsbyn på tisdagseftermiddagen. Allmänheten ombads under några timmar att  hålla sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är en cistern som har gått sönder och det läcker koldioxid från tågvagnen ner på rälsen, berättade Jim Lundström, inre befäl vid räddningstjänsten i Piteå/Älvsbyn, strax efter att man gått ut med en varning till allmänheten.

”Kvävningsrisk”

När räddningstjänsten kom fram till platsen spärrade de av området ett hundratal meter i samtliga riktningar runt olycksplatsen där godståget stod.

– Det är viktigt att hålla sig borta från platsen. Det finns kvävningsrisk då koldioxid trycker undan syret från luften, sa Jim Lundström., apropå att man gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten.

Larmet kom klockan 15.15 och vid 17-tiden meddelade räddningstjänsten att de kommer att upphäva VMA.

– Vi har flyttat tågsetet en bit bort från byn Storsund. Vi räknar med att det inte längre finns någon risk för allmänheten, säger Jim Lundström.

Fortsatt läckage

Läcker det fortfarande koldioxid?

– Ja, läckaget pågår, men det är ett mindre utsläpp. Men det är ingen fara för allmänheten, trafiken flyter på som vanligt och ingen person har kommit till skada, sammanfattar Jim Lundström läget.

Hör insatsledaren David Nyström om det farliga utsläppet som kom från en tågvagn i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.