I klippet ovan berättar olika föräldrar om hur de ser på fickpengar. Foto: SVT

Pengar vid behov eller en fast summa – så tänker några föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

”Alla andra får ju mycket mer än jag” – hårda förhandlingar och bråk om veckopeng?

Eller tjat om glasspengar och biobesök – vilken väg väljer du? Dela med dig här i vår chatt!

Experten säger att man ska fostra barnen ekonomiskt i tid, med fickpengar och möjligheten att begå egna ekonomiska misstag.

Men vad har föräldrar för inställning? I klippet ovan berättar olika föräldrar om hur de ser på fickpengar.

Hur tänker du kring att ge pengar vid behov eller en fast summa? Dela med dig här nedan i vår chatt!

Hur tänker du kring veckopeng?

Ingela • Jag ger Månadspeng. Det är ett bra sätt att lära barn att "göra en budget". Pengarna ska räcka till hela månaden.

Tack alla ni som har delat med er av era tankar kring veckopengen. Nu stänger vi chatten för den här gången. Trevlig helg!

Henrik • Aldrig fått veckopeng, klarade min ungdom bra. Men var det skolresa eller annat jag skulle åka på - så fick jag alltid mer än jag behövde. En stadig veckopeng bidrar bara till dumheter, rökning, snus, alkohol. Föräldrar borde bidra mer med utrustning för fritiden, veckopeng är inte viktig.

Carina • Dottern får sitt studiebidrag sedan får hon lära sig att hushålla med dom 😀 brukar betala för maten om hon ska ngt speciellt med sina vänner

Alice • Det beror på barnets ålder. Upp till 12 års ålder är det rimligt med en månadspeng. Sedan, om tonåringen får ett sommarjobb så är det ju onödigt med att också få pengar hemifrån, just de månaderna. Jag sparade också alltid en parallell summa till månadspengen jag gav till min dotter. Dessa pengar kunde sedan användas när det var dags att köpa något lite dyrare, eller sparas till t ex en dator. Tyckte detta fungerade bra för vår del.

2barnsmamma • Mina 2 får veckopeng varje fredag oväder fungerar bra

KM • Fr.o.m. åk 7 fick jag hela barnbidraget och fick då betala för kläder och skor själv. Minns inte hur mycket jag hade i månadspeng innan dess.
Det var bra att få lära sig ta ekonomiskt ansvar, jag har aldrig haft problem med skulder. Aldrig behövt ta snabblån. Lyckades leva på drygt 6000 kr/mån under ca 5 år efter att jag flyttat hemifrån.

H • Svårt när kontanter knappt används längre. Märker samtidigt att pengar får en annan betydelse när dottern får papperspengar av mormor. Vår dotter får veckopeng, men det är hon inte riktigt medveten om eftersom vi sätter in dem på hennes kort. Hon fyller 12 nu och har haft betalkort i ett halvår. Det är hon väldigt rädd om!

Å • Pengar är ju numera till stora delar abstrakta, så jag tror att det är viktigt att mindre barn får sin vecko/månadspeng i kontanter. Då blir det mer påtagligt och lättare för dem att förstå pengars värde.
Vi hade möjlighet att låta barnen förfoga över hela barnbidraget från ca 13 års ålder, äldsta barnet brände första barnbidraget på en dag! Sen kom insikten om att det inte fanns pengar på en hel månad, för hen fick inget mer....och nästa månad hushållade hen med pengarna. Man måste få göra misstag ibland, det lär man sig mycket av.

Andreas • Jag fick bara pengar vid behov när jag var barn. Jag var nog lite bortskämd men alltid tacksam för det jag fick. Som vuxen är jag noga med ekonomin. Garanterat mer ekonomisk än snittet. Tror det viktigaste är att barnen är delaktiga i familjens ekonomi och förstår hur det ligger till och vilka prioriteringar man måste göra och varför.

5 tips för fickpengar

1. Uppmuntra sparande och belöna barnet när sparmålet uppnås. Ju yngre barnet är, desto kortare bör sparperioden vara.

2. Bestäm tillsammans vad pengarna ska täcka och om det finns möjlighet att tjäna extrapengar exempelvis genom att göra sysslor hemma. Hjälp barnen att göra en minibudget.

3. Låt barnen göra misstag och köpa en i dina ögon meningslös plastpryl som går sönder efter en vecka. Det är en del i att lära sig hantera pengar.

4. Försök att inte ge mer pengar än det som ni kommit överens om. Tar pengarna slut så är det för att man valt att använda dem till något. Att lära sig konsekvensen av att pengar tar slut är en viktig lärdom för framtiden. 

5.  Utmana dig själv när det gäller att sätta en lägsta ålder för när barnet är moget för ett bankkort. De förstår mer i allt yngre åldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.