Externa granskare som Näthatsgranskaren har ingen överblick i slutna och hemliga grupper. Det gör Facebooks ansvar ännu större, anser projektledare Tomas Åberg. Foto: SVT

Finslipar näthat-anmälningar – fler leder till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Oftast finns näthatet riktat mot samer inne i lokala grupper eller på sociala medier. Därför är det svårt att hitta för organet, Näthatsgranskarna, som har till uppgift att lyfta hot och förtal till åtal.

Tomas Åberg vid Näthatsgranskarna uppmanar att man anmäler det näthat som finns på sociala medier, i första hand till Polisen, men också till organisationen, Näthatsgranskarna. Denna har nämligen framgångsrikt fått till stånd flera fällande domar utifrån anmälningar som inte lett till förundersökningar innan.

Rasism

Enligt Tomas Åberg så bygger näthatet mot samer och andra minoritetsgrupper i samhället på en typ av rasism som handlar om avhumanisering med kränkande uttryck som ”pack” och ”kackerlackor”. Rena hot om att ”gasa eller döda och skjuta” förkommer också. Man sprider skrönor om folkgrupperna och förringar dem.

– Vi har svårt att hitta det själva men vi får ofta tips om när det gäller näthat mot samer gäller ofta i byar och städer i norra Sverige, där det dels finns konflikter men också sedan länge finns ett ingrott hat mot den samiska befolkningen, säger Tomas Åberg till Sameradion & SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.