Fjällräddningen får allt oftare rycka ut till Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fjällräddningsuppdrag i Norrbotten ökar, utryckningarna var 30 procent fler i juli i år än under samma månad ifjol.

Under flera år har antalet uppdrag för ökat för fjällräddningen. Under juli månad i år fick fjällräddningen rycka ut 30 procent fler än under samma månad ifjol.

– Det är allt fler som går i fjällen och mer folk betyder fler olyckor, säger Roine Norström, samordnare för Fjällräddningen i Norrbotten.

Allra mest utsatt är området kring Kebnekaise.

– Många som går upp på Kebnekaise är kanske mer ovana. Man bor på stationen och ska sen ta sig upp på toppen, Roine Norström.

– Det är oftast inte de riktiga fjällrävarna som går dit, de brukar klara sig bättre själva, säger han.

Enligt Roine Norberg är vägen upp stigen upp till Kebnekaise stenig på grund av erosion:

– Den breda stigen har eroderat och stenar har kommit fram. Folk ramlar och bryter benet eller slår i huvudet, eller tar emot sig och bryter handleden, säger han.

Förnärvarande håller Turistföreningen på att reparera den västra leden som stensätts med hjälp av sherpas från Nepal, vilket du SVT Norrbotten tidigare gjort reportage om.

– Sen finns det en annan stig upp som är brantare och kortare och den bör man gå med guide, säger Roine Norström på Fjällräddningen i Norrbotten.

Det är inte bara fall och skador som gör att folk ringer efter fjällräddningen, det handlar många gånger också om utmattning och nedkylning.

– Många blir också nedkylda och trötta när de går upp från den varma dalen och blir svettiga och kommer upp till den kalla toppen, säger han.

Har du några råd till de som tänker göra en fjälltur?

– Man måste tänka på att det är inte säkert att hjälpen kommer och sen förbereda sig utifrån det. Ta med sig varma kläder, förstärkningsplagg och mat, säger Roine Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.