Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetsledaren Hanna Isaksson berättar om arbetet med att ta emot ukrainska kulturskapare. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Fler krigsresidens för ukrainska kulturskapare i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fler krigsresidens kan komma att öppnas upp för ukrainska kulturskapare i Norrbotten. På residensen i Haparanda och Moskosel, utanför Arvidsjaur har man redan börjat ta emot ukrainska konstnärer.

– Jag känner både glädje och lättnad, säger Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst i Region Norrbotten. 

Intresset för att få komma till ett krigsresidens i Norrbotten ökar. Bara i dag väntar 40 kulturskapare från Ukraina på att få en plats på någon av landets residens.

– Just nu har vi tagit emot tio ukrainska kulturskapare i Sverige och av dem är en kvinna placerad i Haparanda och en i Moskosel. Kan vi hjälpa dessa människor att få utöva sitt yrke på en trygg plats så gör vi livet lite enklare för dem, säger verksamhetsledaren Hanna Isaksson.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Får större budget

Krigsresidenset i Moskosel får stöd från Region Norrbotten i samarbete med IASPIS (Konstnärsnämndens internationella program för bild och form).

Sedan tidigare har Region Norrbotten beslutat att utöka årets residensbudget med 100 000 kronor som direkt ska gå till ukrainska kulturskapare. Den totala residensbudgeten ligger därmed på 250 000 kronor. 

– Det är viktigt att konstnärer från Ukraina får möjlighet att belysa situationen i Ukraina genom sitt skapande. De verk som produceras under ett residens kan användas både här och nu, men även bli viktiga dokument framöver, säger Hanna Isaksson. 

Regionen vill ta emot fler

Vad hoppas ni på? 

– Jag hoppas att vi ska kunna ta emot fler kulturskapare från Ukraina i Norrbotten. Just nu försöker vi möjliggöra platser på residensen i Luleå, Boden, Kiruna och Jokkmokk. Sedan är det viktigt att tidsgränsen på tre månader förlängs så att konstnärerna kan stanna en längre tid, säger Hanna Isaksson.

I klippet berättar Hanna Isaksson och Goncalo Rodrigues Marques i Moskosel om sitt arbete med att ta emot ukrainska kulturskapare.

Ukrainska kulturskaparen Olga Yurasova med sonen Luca Sinyakov är på plats i Moskosel. Foto: Denis Sinyakov, Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet