– Vi ser att intresset för fjällvandring har ökat under flera år. Det är allt fler yngre och barnfamiljer som är intresserade, säger Carina Hakenäs, medlemsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF).
Under juli ökade antalet gästnätter jämfört med samma period förra året med cirka 7 procent, till ungefär 49.000, på STF:s sammanlagt 52 fjällstationer och fjällstugor. I juni hade STF 114.000 besökare på 225 vandrarhem i Sverige – en ökning med 11 procent jämfört med förra året.
Lappland lockar
När det gäller just fjällstationer är det intresset för Lappland som har ökat mest. En ytterligare förändring är att fjällturismen nu sprids ut över fler veckor på sommaren jämfört med tidigare.
– Turismen i Sverige ökar och fjällvandring är något som toppar när det gäller att turista i Sverige. Vi vill fylla vårt liv med resande och upplevelser, och fjällvandring ger både aktivitet och lugn, säger Hakenäs.
Vi har tidigare skrivit om att ökningen för fjällturism leder till att många nybörjare ger sig ut i fjällen. Där betonas att det gäller att planera fjällturen noga och att vara väl förberedd med kläder och mat.
Guide för östra leden
I sammanhanget kan nämnas att antalet toppbestigningar på Kebnekaise bedöms öka från 8.000 tidigare år till omkring 10.000 i år. Men officiell statistik saknas eftersom de flesta går den västra leden utan guide. Östra leden, som går över en glaciär och innebär klättring och kräver guide, har hittills i år tagits av 700 personer – en ökning med 100 vandrare jämfört med förra året.
– Östra leden är mer väderberoende och det är en tuffare väg upp, säger Carina Hakenäs.